2016/06/24

Kuvataiteen lukiodiplomi: Katoamattomia hetkiä

"Wintersun - Time"

Tässä se sitten viimein tulee: kuvataiteen lukiodiplomityö portfolioineen. Postauksen tekeminen venyi tähän ajankohtaan muiden kiireiden vuoksi.


Odotin arvosteluja todella ristiriitaisin tuntein. Loppusyksystä, kun koko projekti oli valmis, tunsin antaneeni kaikkeni ja hieman enemmänkin. Uskalsin odottaa saavani hyvän arvosanan. Edes sen nelosen, joka asteikolla 1-5 olisi toisiksi korkeimmalle arvostettu arvosana.
Ajan kuluessa tunsin "kasvaneeni yli" omaan työhöni, eikä se tuntunut millään tavalla hyvältä. Ahdisti. Koin tehneeni naiivin kokonaisuuden, joka ei tarjoa katsojalleen minkäänlaista syvempää kokonaisuutta. Pelkkiä pintaraapaisuja, jotka eivät edes kurkista kynnyksen yli mihinkään pidemmälle. Mitä enemmän asiaa ajattelin, sitä enemmän minua harmitti koko asia. Koin pystyväni parempaan, mutta toisaalta tehtävänantoa uudelleen lukiessani päässä kaikui tyhjyyttään, eikä minkäänlaista korvaavaa ideanpoikasta ollut olemassa. Myös itse työn rinnalle tekemäni portfolio tuntui faktapohjaisesti jokseenkin valjulta. Viittasinko tarpeeksi visuaalisen kulttuurin vaikutuksiin porfoliossa? Kysymyksiä pyöri päässä liian monia, mutta syynä kaikelle oli se, ettei minulla ollut ohjetta tai suuntaa antavaa mallia portfolioon(kaan), koska koko kuvisdiplomi oli itsenäinen suoritus. Koitin keksiä asioita parhaani mukaan ja toivoin sormet ristissä parasta.

Tuli viimeinen kouluviikko. Arvioinnit tulivat ja menivät. Sain portfoliosta arvosanaksi 5 ja teoksesta 5, eli kokonaisuudessaan paremmin ei olisi voinut mennä! Olin niin onnellinen ja iloinen kuullessani arvosanat, etten tiennyt miten päin olla. Loistin varmasti tuhannen auringon voimalla, ja poskilihaksiin sattui hymyilemisestä. Tuntui myös hurjan hienolta, että sain kahden A4-paperin verran kirjaillista arviointia koko projektista kahdelta taiteen kanssa ammatikseen tekemisissä olevalta.

Tästä on hyvä jatkaa, vaikka tiedän jo, ettei tuosta projektista tule olemaan hyötyä minulle lukion jälkeen uuteen opinahjoon pyrkimisessä. Mutta ei siitä sen enempää.

Tein työni tehtävänantoon numero kolme, tarkempi ohje alla.

Tehtävänannon lähde
Kirjalliseen osuuteen portfoliotani pääsee TÄSTÄ. Mikäli Google Drive (...OneDrivehän ei toiminut) alkaa nikotella, eikä jostain syystä toimi, hihkaiskaa siitä kommenttiboksissa. Yritän korjata asian. : D
16-sivuisesta kirjallisesta osuudesta löytyy parempaa syventymistä tehtävänantoon ja tekoprosessiin, enkä täten ala referoida niitä tähän.

Portfolion kansi

Portfolioon sisältynyt time lapse -video on alla.

Katso YouTubessa, mikäli yllä oleva soitin ei toimi.

Itse teos, "Katoamattomia hetkiä" näyttää tälle.

deviantARTissa

Työvälineinä Winsor & Newton Cotman The Studio -vesivärit, pieniä näädänkarvasiveltimiä musteelle, Rohrer & Klingner Zeichentusche -merkkinen musta pullomuste, Daler-Rowneyn erikokoisia vesivärisiveltimiä, Daler-Rowneyn valkoinen guassiväri, Derwent Inktense -kynät ja glitter-geelikynät. Työ on toteutettu Cansonin Watercolour 250g -vesiväripaperille ja on kooltaan A3 eli 42 x 29,7cm. Koulussa tähän liimattiin vielä melko iso musta taustavaneri, josta en tarkemmin tiedä. :'D
Ennen kuin joku keksii huomauttaa nuoteista, niiden tarkoitus EI ole olla mitenkään oikeaoppisia. Suuresta rakkaudestani musiikkiin huolimatta en tajua musiikin teoriasta - saati nuoteista - perskarvan vertaa, joten noiden tarkoitus on vain symboloida äänien muodossa olevia muistoja.

Näin kokemusta rikkaampana voisin suositella kaikille kuvataiteista kiinnostuneille lukiolaisille kuvataidediplomin kokeilemista! Siinä on tekemistä, mutta toisaalta projekti on kasvattava kokemus. Oman koulun kuviksen opettaja ja opot osaavat auttaa eteenpäin, kuinka diplomin tekeminen onnistuu omalla koululla ja milloin voit tarttua projektiin.
Suosittelen myös, että älkää jättäkö abivuoden kevääseen diplomin tekemistä, ellei ole ihan ultimaattinen pakko. Silloin on muutakin hommaa, joten siksi tein itsekin tämän etukäteen pois alta. :'D

Kiitos lukijoille!

6 kommenttia:

 1. En harmikseni päässyt lukemaan portfoliotasi :/ Oli varmasti työlästä tehdä tuo video kun piti muistaa ottaa kuva pienestäkin edistymisestä :o Mutta työsi on aivan käsittämättömän upeaa jälkeä ja kaunis toteutus. Odotan innolla että pääsen lukemaan työn taustoista ja pohdintaasi aiheesta. Hienoa että sait parhaan arvosanan! On sen verran hieno jo tuon valmiin kuvan perusteella. Itse suoritin kyseisen diplomin viimeisen lukiovuoteni syksyllä joten aikataulut meinasi vähän kusaista ja viimeistely töissä jäi vähän puolitiehen. Sain diplomista kumminkin nelosen ja diplomi oli minunkin mielestäni todella mukava juttu tehdä :D Hienoa että itse yllätyit positiivisesti ja sullekin jäi diplomista positiivinen kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä kävi sitten kuten pelkäsin, OneDrive ei ollut yhteistyökykyinen. .__. Vaihdoin portfolion Google Driveen ja päivitin linkin, jospa nyt toimisi!
   Videon kuvien ottamien ei ollut erityisen työlästä, sillä kuvan ottaminen videota varten tuli kuin luonnostaan maalaussession lopussa samalla kun lähti pesemään välineitä. :'D Ja kiitos!
   Siun kuvataidediplomia olenkin käynyt tutkimassa blogissasi, se oli tosi hieno kokonaisuus aikataulujen tiukkuudesta huolimatta! (:

   Poista
  2. Ahaa noinhan se kuvaaminen on käynyt kätevästi :D Itse aina unohdan kuvata teosten eri vaiheet xD Nyt sain portfoliosi luettavaksi, kiitoksia. Tosi mielenkiintoiselta vaikuttaa näin ensisilmäykseltä, alankin tässä lueskella sitä.

   Poista
  3. Niin käy usein minullekin, mutta tämän kanssa oli pakko muistaa napata kuvia. XD
   Kiitos jo etukäteen, että haluat lueskella portfolion läpi - arvostan sitä paljon! (:

   Poista
 2. Anonyymi1/7/16 18:20

  Mä oon luullu että tuohon kuvataiteen lukiodiplomiin olisi vaadittu enemmän kuin yksi työ, mutta ei näköjään :D parhaillaan itse sitä on tehnyt yhden kurssin näyttöarviointiin neljä työtä (niin yksityiskohtaisesti ja realistisesti kun olla ja kykenen tekemään) kun vaadittiin paljon...voin sanoa että hommaa oli ihan törkeästi, mutta kun yritti viimeseen asti niin sai sen parhaimman arvosanan. Eli yrittäminen kannattaa aina! vaikka tuntuis että menis penkin alle kuinka...kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa :D toki jällkeenpäin sitä olisi tehnyt joitain asioita toisin, mutta kun parhaimman numeron sai niin kannattaa vaan iloita siitä! :-D
  - Zahnina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdellä työllä ja huolella tehdyllä portfoliolla tuossa pärjää. (: Niinhän se usein menee, että jälkeenpäin on liian helppo löytää asioita, jotka olisi tehynt toisin. :'D

   Poista