2016/07/30

Hiusvärien vaarat ovat todellisia

"In Mourning - Debris"

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä kirjoitettu naantalilaistytön tapauksesta, jossa hiusten vaalennusprojekti päättyi todella ilkeästi. 16-vuotias tyttö sai päähänsä suuren kolmannen asteen palovamman värinpoistoaineen oltua päässä liian kauan. Tämän seurauksena hän joutuu ihonsiirtoleikkaukseen, eikä vammautuneelle alueelle välttämättä koskaan kasva hiuksia.
Sen sijaan, että toteaisin tapauksesta kuivasti "tyhmästä päästä kärsii koko ruumis", tahdon kirjoittaa aiheesta blogitekstin.
Vaalennuksen toteuttamisessa pisti silmääni useampia virheitä, joissa toisin toimimalla tytön harmillinen sairaalareissu olisi voitu välttää. Ja toiseksi, en voi olla tarttumatta tähän aiheeseen, koska noita artikkeleja lukiessaan tietämättömät ihmiset saattavat erehtyä luulemaan hiusten värjäämisen olevan vain turhamaista terveydellä leikkimistä.
Ei se niin mene.


Vastuuvapauslauseke!
En ole hiusalan ammattilainen, mutta minulla on suhteellsien pitkä käytännön kokemus hiusten värjäämisestä. Kaikki tekstissä esiintyvät käyännön huomiot ovat oman kokemuksen kautta tehtyjä ja loput perustuvat vuosien saatossa lukemieni lukuisten aihealuetta käsittelevien artikkelien faktoihin.
Omia hiuksiani on värjätty ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten, ja sinä aikana hiuksissani on ollut jos jonkinlaista väriä sekä tukkaan on tehty värinpoisto - kahdestikin.
Monet hiusten värjäämiseen liittyvät asiat tulevat suoraan selkärangasta, vaikka ns. "perinteisiä" (eli hapetteellisia) värejä en ole yli puoleentoista vuoteen käyttänyt. Käytän tällä hetkellä vain suoravärejä, jotka ovat hellävaraisia PPD-vapaita (PPD eli parafenyleenidiamiini on mm. ihoärsytystä ja erilaisia allergiaoireita aiheuttava haitallinen kemikaali, jonka pitoisuudet ovat suurimmat tummissa hiusväreissä. Sitä markkinoidaan toisinaan myös nimellä musta henna.) aineita. Niistä ei tässä enempää, sillä suoraväreistä saisi kirjoitettua erillisen postauksen halutessaan.

---------

Tapauksen tytöllä oli tummanpunaiset hiukset. Kerrostuneena se on vaikea väri lähteä vaalentamaan. Sen olen oppinut kokemuksesta, sillä itselläni oli suurin piirtein saman väriset hiukset ollessani ala-asteella. Onnistumiseen tarvitaan aikaa, kärsivällisyyttä, rakkautta ja hellää oteetta omia hiuksia kohtaan.

Juttussa ensimmäisenä särähti korvaan hapetteen voimakkuus. En itse olisi todellakaan uskaltanut laittaa omaan päähäni 12-prosenttista vetyperoksidia (40 vol). Muistan lukeneeni, että ätäkkyys aineessa ei tee vaalennuksesta tehokkaampaa, ellei vaalennettava hius ei ole karheaa ja paksua. En tiedä millainen hiuslaatu tytöllä oli, mutta tyypillisen pohjoismaalaisen hius on usein hentoa ja sileää, kuten esimerkiksi minulla.
Monissa kaupan hiusväreissä ei lue hapetteen vahvuutta, mikä minua itseäni hieman ärsyttää. Käytin pari vuotta sitten hiuksia vaalentaessani 9-prosenttista vetyperoksidia (30 vol) ja säännöllisesti kulmakarvoja värjätessäni prosentteja on vain kolme (20 vol).
Jos hiuksiini heittäsi 12% hapetteellista tököttiä, hiuksistani olisi mitä todennäköisimmin jäljellä vain kuivaa heinää muistuttavaa purkkamaista karvaa, joka putoaisi huuhdellessa viemäriin. Ah kuinka kaunista...
Parempi idea olisi vaalentaa miedommilla aineilla useamman kerran ja hoitaa hellästi hiusta vaalennusten välissä. Olen huomannut neitsytkookosöljyn hyväksi ja luonnonmukaiseksi tuotteeksi siihen tarkoitukseen.
Laitoin aikoinaan myös kookosöljyä vaalennuksen alle hiusta suojaamaan, mutta en tiedä oliko se järkevää vai ei. No, ainakaan mitään pahaa ei tapahtunut. : D
<2345 p="">
Toinen asia oli vaikutusaika. Hiusväreissä se on usein noin puoli tuntia, värinpoistoissa toisinaan enemmän. Riippuu aineesta, mutta se on selvää, ettei kukaan ei pidä hapetteellista väriä kahta tuntia päässään. Sen sanoo maalaisjärkikin, että pH:ltaan voimakkaasti emäksistä ainetta ei saa pitää päässään niin pitkään (suurin osa hiusväreistä tai värinpoistoista on emäksisiä, vaikka tiedän markkinoilla olevan myös happamia värinpoistoja).
Pidennetty vaikutusaika ei tehosta vaalennustulosta. Se pikemminkin lisää hiuksen varioutumista, ja todennäköisyyttä saada ikäviä reaktioita kemikaalista. Olisi myös viisasta pysytellä kotona tai missä ikinä hiuksia värjääkään, sillä ongelmien sattuessa aineen voi pestä heti pois. Kipu ei kuulu hiusten värjäämiseen tai vaalentamiseen. Se on aina huono merkki. En jäisi itse odottamaan siinä tilanteessa, vaan pesisin aineen saman tien pois. Tuntuu hälyyttävältä, että tyttö on odottanut aine päässään, vaikka kipu on ollut sietämätöntä. Ei päänahkaa pidä polttaa karrelle hiusten takia, nimittäin siinä tilanteessa ei huksetkaan enää ole kauniita.

Kolmas asia oli lämpö. Kuumaan autoon meneminen oli tytöltä huono veto. Lämpö tehostaa vaalennusaineen vaikutusta entisestään ja nopeuttaa hiuksissa tapahtuvaa kemiallista reaktiota. Monesti hiusväreissä kielletään saunaan meneminen tökötit päässä. Näin helteellä kuuma auto on saunaan rinnastettavissa oleva paikka, joten sieltä olisi kannattanut pysyä kaukana.

Neljäs asia oli heti uudelleen värjääminen. Jos pää on palanut tuohon kuntoon, ei hiuksia todellakaan väräjätä uudestaan. Tekee ihan pahaa ajatella, kuinka kivuliasta uuden käsittelyn saaminen päänahkan tuossa kunnossa ollessa on voinut olla. Hrrh!

Vaikka jutussa ei puhuta allergiatestistä mitään, välttäisin sen tekemistä. Allergiatestin negatiivinen tulos ei takaa sitä, että hiusten värjäys sujuu ilman minkäänlaisia allergisia oireita. Testin tekeminen lisää altistusta hiusvärien haitallisille kemikaaleille, kun itse värjäysprosessin lisäksi tehdään allergiatesti.
En ole koskaan tehnyt allergiatestiä hiuksia värjätessä - enkä todennäköisesti tule koskaan tekemäänkään tämän takia.

Tekstini voi kuulostaa etäisesti saarnalta kuinka toimia, mutta pointtini ei ole se. Tahdon pikemminkin sanoa, että hiusten värjäämiseen käytettävien kemikaalien kanssa ei ole leikkimistä. Ne ovat todella vaarallisia väärin käytettyinä. Näemmehän tuloksen tuosta varsinaissuomalaistytön valitettavasta tapauksesta, miksi käyttöohjeet eivät ole hiusväreissä vain paketin täytteenä.
Pahjoa asioita tosin tapahtuu erittäin pienellä todennäköisyydellä, kun noudattaa huolellisesti ohjeita ja tiedostaa riskit. Pelätä ei kannata, mutta terveys ja varovaisuus ennen kaikkea kotivärjäykssisä!


Kiitos lukijoille!

2 kommenttia:

  1. Hyvin samoilla linjoilla sun kans värjäämisen suhteen ja tähän asti on hyvin mennyt! On niitäkin tapauksia toki, kun hiusväri on oikeasti allergisoinut ym. mut monesti ongelmat ois vältettävissä ihan vaan tällaisella maalaisjärjellä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, noita tapauksia löytyy netistä paljonkin. :/ Valitettaviahan ne ovat aina, mutta maalaisjärjellä pahimmat sudenkuopat on helppo vältää. (:

      Poista