2016/09/27

Loistavia citykaneja

"Long Distance Calling - I Know You, Stanley Milgram!"


Perinteinen, tätä nykyä joka syksy järjestettävä, Valon kaupunki -tapahtuma toi loistetta pimeään viime viikonloppuna. Tapahtuma oli järjestyksessään yhdestoista, mutta itselleni neljäs.
Olin enismmäsitä kertaa tapahtumassa jyväskyläläistyttyäni vuonna 2012, mutta osallistuminen on jonain vuonna jäänyt välistä kalsean kylmän tai saiteisen sään vuoksi. Syysflunssaa valobongailureissulta ei kannata lähteä hakemaan, sillä sellaisen saamisen todennäköisyys on viilenevien säiden aikaan muutenkin suuri.Tämän vuoden valotaideteoksista aidosti kiinnosti vain kaupungin keskustassa ollut "Intrude". Australialaisen Amanda Purerin käsialaa oleva jättiläispupujen invaasio veti Kirkkopuiston täyteen ihmisiä jokaisena iltana. Puiston keskustaa hallitseva punatiilinen kirkko näytti seitsenmetristen, loistavien pupujen rinnalla pienemmältä kuin yleensä.
Installaation tarkoituksena on muistuttaa luonnon haavoittuvaisuudesta. Kannanotto on tänä päivänä kyltymättömän kulutuksen yhteiskunnassa erityisen ajankohtainen.
Puput tuli bongattua perjantai-iltana. Olin liikkeellä poikaystävä ja kamera seuranani. Hento tihkusade vihmoi tälläkin kertaa valotapahtuman aikaan. Se ei kutienkaan pilannut tunnelmaa, kastellut kameraa - tai meitäkään.
Koska keskustan valoinstallaatio oli erityisen suosittu, ihmispaljoudessa puikkelehtiminen oli oma haasteensa. Tapahtumaesitteessä (joita itsekin jaoin töissä) kehoitettiin ottamaan selfie pupujen kanssa, mutta se jäi meiltä toteuttamatta. :'D Monet ihmiset tekivät kuitenkin niin, ja älypuhelinten kamerat kuin monet muutkin tallennusvälineet räpsyivät joka puolella.
Jänöjen päällä kiipeilevät lapset ärsyttivät niin minua ihan luvattoman paljon. Ei vain tulisi mieleenkään kiivetä taideteokseen. Tai jos mukanani olisi ollut lapsia, olisin komentanut ipanat samalla sekunnilla alas. Ei taiteilijan luomukseen kiivetä tai sen päällä pompita, joku kunnioitus hei!
Tykkäsin, tämä oli mukavan erilainen taidetuttavuus. Installaatioita - varsinkaan tässä mittakaavassa - harvemmin pääsee todistamaan livenä. Amanda Parer ei myöskään ollut entuudestaan tuttu nimi itselleni, mutta tiedänpähän hänetkin jatkossa.
Citykanien bongausreissu oli yllättävän pikainen pyrähdys keskustassa, mutta saaliiksi jäi muutamia hyviä otoksia. Kannatti siis käydä!

Kiitos lukijoille!

2 kommenttia:

  1. Onpa ihania valopupuja! Just tuollaisesta taiteesta tykkään tosi paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuin myös! Miun puolestani nuo puput olisivat voineet jäädä Kirkkopuiston vakiasukeiksi, koska olviat niin ihastuttavia otuksia. :3

      Poista