2016/11/22

Saanen esitellä: art block ja...

...paha kaksosensa nimeltä inspiraation hyökyaalto.

Art block, jolle ei edes taida olla fiksua suomenkielistä vastinetta, on monelle tuttu tila. Se harmaa tunne, jolloin luovuutta ei ole nimeksikään ja kaikki tökkii. Tunnetila asuu tuntemattoman ajan sisällä, kunnes etsii uuden uhrin kiusattavakseen.
Art blockista on muitakin variaatioita, ja olen ainakin itse kuullut myös writer blockista. Näistähän saisi kohta kokonaisen luovuuden tuskaisen kaupunginosan aikaan. ---sori, oli pakko!

Olen elellyt viime ajat täysin päinvastaisen tunteen kanssa. Ideoita kaikkeen on niin paljon, että päässä surisee. Joku voisi ajatella kyhäileväni kärpäsestä härkäsen, mutta ihan oikeasti, tämä ei ole totaalllista luovuuspulaa juurikaan herkullisempi tilanne. En tiedä mihin ideoihin tarttua, kun niitä tulee jatkuvalla syötöllä lisää. Ajatusten Aurajoesta muodostuu kevättulvan sijaan tsunami, jonka alle jää neuvottomana. Keskittyminen yhteen projektiin haparoi, kun toinen on jo mielessä.
Pitäisi osata hiljentää, mikä tosin on helpommin sanottu kuin tehty.

Ironista ehkä, että päädyin purkamaan turhautumista piirrustusideoiden hillittömästä määrästä piirtämällä. Viime viikolla piirtämääni kuvaa voisi pitää myös vastauksena yhdelle kahdeksannella luokalla kuviksen tunnilla piirtämälleni (olin 14-vuotias silloin) kuvalle. Purin silloin turhautumista inspiraation puutteeseen paperille piirtämällä ponityylillä toteutetun Thunderin.Samoja elementtejä löytyy tästä viime viikon tekeleestä, joka on sarjistyylllä toteutettu, ja pääosissa on alter egoni sekä hänen kissansa. Piirsin ensimmäistä kertaa tälläistä kuvaa koneella, ja halusin myös kokeilla nauhoittaa koko homman.
Videon takia postauksen perinteinen biisikin jäi puuttumaan, sillä kehoitan höristämään korvia videon taustalla soivalle Stratovariuksen biisille, johon jäin auttamatta koukkuun. :3

Katso YouTubessa, mikäli yllä oleva soitin ei toimi. 


Valmis kuva näyttää tältä:

deviantARTissa

Työvälineinä Wacom Bamboo Pen A6 Wide -piirtopöytä, Paint Tool SAI ja Gimp -kuvankäsittelyohjelmat.

Samaistuuko joku vai olenko ihan toivoton näiden ongelmieni kanssa? :'D

Kiitos lukijoille!

5 kommenttia:

 1. Molemmat on aika tuttuja juttuja... En tiedä kauanko on ollut joku lievä blokki päällä, välillä nimittäin tuntuu ettei sitä olekaan. Myös nuo artblockin (piirtolukko) sukulaiset eli kirjoitus- valokuvaus- ja ties mitkä lukot on nähtyjä... Ei niitä kellekään kyllä toivo.

  Tuon ideatulvaongelman olen ratkaissut niin, että kirjoitan koneelle päähän yhtäkkiä tulevat ideat ylös mahdollisimman tarkkaan, jotta ne eivät unohdu. Lista on valtava, ja sen sisällöstä on piirrettynä ehkä pari kolme ideaa... Mutta helpottaa se elämää.
  Kannattaa vaikka töhertää eri ideoista nopeita suttuluonnoksia luonnoskirjaan, semmosia PIENIÄ ettei tarvitse tapella keskittymisen kanssa.

  Vielä hihkasen, että näyttipäs "modernilta" tuo piirtovideo. :D Ite en osaa mitään kikkailuja niin teen kaiken vaikeimman kautta, tuosta selvisi kyllä valtavasti asioita mitä olen välillä ihmetellyt. Olen kade siitä että näköjään joissakin ohjelmissa pystyy pyörittelemään kuvaa ympäriinsä kesken tekemisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirtolukko. Kas kun en ole tuohon suommennokseen aiemmin törmännyt, kiitos tästä! Turhauttava olotila joka tapauksessa, ja kun sitä ei oikein itse osaa purkaa... :/

   Tuo on jo tehty. :'D Kännykän muistiossa on yksi merkintä pursuaa piirrosideoita. Luonnoskirjasta (...sekä kouluvihkoista) löytyy monia pikaluonnoksia, joista ei meinaa aina itsekään saada selvää. Viime aikoina ideatulva on vain ollut hallitsematon. Olenkin ollut ihmeissäni, mistä tämä tälläinen johtuu.

   Mukava kuulla, että videosta oli hyötyä! Kuvan pyöritteleminen onnistuu ainakin kaikissa itse käyttämissäni softissa (Gimp, FireAlpaca ja Paint Tool SAI). Erittäin hyödyllinen ominaisuus. : D

   Poista
  2. Joltakin jo kuolleelta foorumilta se termi tais päähän jäädä.

   Minulla ideatulvat johtuu ehkä siitä, kun en osaa niitä toteuttaa vaikka ideat hyviä oliski, joten pistän ne sit talteen että voi piirtää sitten kun tietää jotain osaavansakin. Noin muutenhan se vois olla melkein riemukas olotila... Tai sitten ei, kuten tiedetään. :D Ehkä pitää vaan systemaattisesti määritellä itselle, mitkä ideat on parhaimpia ja tehdä ne ennen muita?

   Jos miu ohjelmassa (Paint shop Pro 7, se kivikautinen siis) voi kans pyöritellä, niin en tiedä miten, olen aika surkea testaamaan mitään juttuja kun usein onnistun löytämään ne vahingossa - ja niistä eroon pääseminen sitten on hankalaa (mm. kerran onnistuin jotenkin lukitsemaan kirjaimen C pois päältä! En tidä miksi ja miten, niin vaan kävi. Näppäimen ronkkiminen aiheutti jonkun tarpeettoman toiminnon).
   Oli kyl lystikästä nähdä että olit tuon lineartin tehny ihan 'normaalisti piirtämällä', ilman mitään teknisempiä kikkailuja. En osaa selittää, mutta siis piirtämällä. Valtavan siistiä ja särmikästä kuitenkin, silti.

   Poista
  3. Tuo taktiikka kuulostaa parhaalta. Ja sitten kun on valinnut ne parhaat ideat, jättää suosiolla muiden perään haikailun. :'D

   En ole koskaan käyttänyt Paint Shop Pro:ta, mutta miulla on sellainen kutina, että siinäkin pystyisi kääntämään kuvaa edes hieman (siis jos ohjelma ei ole samalla tasolla perinteisen MS Paintin kanssa).
   Parhaat jutut löytyy kokeilemalla! Sillä tekniikalla on tullut opeteltua aikoinaan niin Gimpiä kuin Sony Vegasin ammattitasoista videoeditointiohjelmaakin käyttämään. Joskus tosin kokeilemalla tekee hallaa itselleen, mutta on opettavaista myös opetella palauttamaan ohjelma oletusasetuksiin. XD

   Ymmärrän mitä tarkoitat. (: Kiva, että pidit näkemästäsi!

   Poista
  4. Jos luovuuden kanssa on semmonen tulva, niin miula ainaki tunnetusti jää mieleen vaan oleellisimmat jutut, loput joko kirjotan talteen jonnekin tai unohdan. Tosin tuon kirjottelun takiahan tiedän, että joillakin hahmoistani on elämässä asioita joita en muuten edes tietäisi tai muistaisi...

   Kyllä tässä voi kääntää kuvaa, layereitä ja backgroundeja rotate -jutskalla (joka siis käntää vaan neljään suuntaan, jos tästä voi mitään ymmärtää), mutta tommosta järkevämpää pyöritystä en tiedä tässä olevan. Liekö vaan niin vanha programmi sitten vaan (jostakin 2000 -luvun alusta) kyseessä että kaikki nykyään itsestäänselvä näyttää oudolta ja siistiltä. :D
   Just tommonen "miten tän saa pois?" -tilanne opettaa; eniten ehkä sillä, että sitä oppii välttämään. En tiedä vieläkään miksi pystyn klikkaamaan jostakin niin että ruudussa näkyy pelkkä ohjelma eikä edes noita rukseja ja ruutuja oikeessa yläkulmassa...

   Poista