2017/03/03

Ikuisuusprojektikin voi valmistua

"Nightwish - Devil & The Deep Dark Ocean"

Heinäkuusta asti keskeneräisenä ollut musteella tehty piirros suosikkibändini Nightwishin upeasta laulajasta, hollantilaisesta Floor Jansenista, valmistui viimein. Nopeasti laskettuna projekti päätyy olemaan keskeneräisenä noin kahdeksan kuukauden ajan. Hups.
Pitkäksi venynyt valmistumisaika oli kaikkea muuta kuin suunniteltua. Tässä oli pari muuttujaa, joiden armoille jouduin. Toiaalta en ole mukana missään kuvataiteellisessa nopeuskilpailussa ja muutenkin musteen kanssa äärimmäisen tarkka työskentely vaati myös tismalleen oikean fiiliksen sujuakseen. Muuten tulee suttaa ja sekundaa, enkä todellakaan halunnut tuhota hienoa projektia sillä tavoin.

Sitten olennaiseen, eli työskentelyprosessiin itseensä.


Vasemalla koon A4 kopiopaperille tehty lyjykynäluonnos. Olikohan peräti kolmas versio. Aiemmat olivat varsinaisia sotatantereita aggressiivisten kumitusjälkineen ja tuhuruviivoineen. Moi vaan, miun luonnosteluprosessi on välillä sellaista. XD Luonnostelu oli muutenkin ollut itsessään todella työläs projekti, koska halusin ulkonäön olevan just eikä melkein. Siis sillä akselilla, mihin omia piirrustustaitoja pystyn venyttämään.
Siirsin ääriviivat piirtoheitintä valopöytänä käyttäen lopulliselle paperille. Normaalista poiketen käytin ääriviivojen piirtämiseen Faber-Castellin lyijykynää, jonka kovuusaste oli F. Yleensä käytän lyijytäytekynää, joka on syönyt 2H-lyijyä koossa 0.5. Se tosin tuntui liian kovalta tähän hommaan, koska joutuisin luonnostelemaan yksityiskohtia Jansenin vaatteisiin ja hiuksiin lopulliselle paperille. Kova lyijy jättäisi paperiin uurteita. Summa summarumina, F on helppo kumittaa, mutta se silti sotkee HB:tä vähemmän, eikä tee rumia uurteita.


Ne kuumotukset, kun aloittaa tussaamaan ihan uutta kuvaa. Muste on työvälineenä armoton. Kerran sotkettua ei puhtaaksi saa. Käsi meinasi täristä tuulessa heiluvan haavanlehden lailla silmiä tussatessa (jotka tosin ovat hieman kesken tässä kuvassa). Siitäkin kuitenkin selvittiin! : D Silmien saaminen ilmeikkääksi on äärimmäisen tärkeää, koska niiden epäonnistuessa henkilöstä tulee väistämättä typerän näköinen. Sielun peili, kuten sanontakin kuuluu.



Kun kasvot olivat kutakuinkin valmiit, siirryin hiusten pariin edeten vasemalta oikealle. Pyrin pitämään kiinni tästä marssijärjestyksestä, etten tuhri oikean käden kämmensyrjällä lyijykynäjälkiä valmiiksi tussatun kohdan päälle. Pieniä vapauksia piti kuitenkin napata, kuten oikealla puolella lantiolla olevasta soljesta voi huomata. :'D



Hiusten saaminen eloisaksi oli melkoinen haaste. En ole koskaan tussannut tällä tavalla hiuksia, joten varjojen rakentaminen pelkkien viivojen perusteella oli ihan ensimmäistä kertaa kokeilussa. En rehellisesti sanottuna kunnolla tiennyt mitä tein, vedin aika mututuntumalta. : D Hiusten liikettä piti suunnitella huolellisesti lyijykynällä.
Voisi olettaa, että suoria hiuksia on helppo piirtää; senkus piirtelee vain päästä tiettyyn kohtaan asti suoria viivoja. No, sehän ei ihan toimi niin. Kaikilla hiuksilla on tapana jakautua suortuviin, kaartua ja hävitä taas muiden hiusten alle, eli pelkistä suorista viivoista ei suinkaan ole kyse. Luonnollista jälkeä aikaan saadakseen ilmiö pitää osata tuoda myös paperille. Ensikertalaiseksi onnistuin ihan hyvin musteen kanssa sen vangitsemisessa. ^^


Viivan paksuuden vaihtelua tuli muuten käytettyä kolmiulotteisen vaikutelman luomiseen. Viiva eli valon ja ja varjon mukaan; sillä luotiin syvyyttä, muotoa ja yksityiskohtia. Tai ainakin yritys siihen oli kova! XD Rakastan elävää, mutta silti neurokirurgintarkkaa ääriviivaa, joten sellaista jahtasin tässä koko ajan. Paikoiten jopa onnistuen tavoitteessani, woop woop!


Jansenin vaatteissa ja astusteissa riitti yksityiskohtia. Paljon. En halunnut mitään jäävän puuttumaan, rannekorut, ranteen tatuointi (omega symbolina liittynee hänen aiempaan bändiinsä, After Foreveriin), linnunkallosormus, rotsin yksityiskohdat ja monet niitit - kaikki piti saada paperille niin hyvin kuin mahdollista!
Tämä piirros pusersi minut todellakin mukavuusalueeni ulkopuolelle. Kärsivällisyyttä koeteltiin ja omat taidot meinasivat loppua kesken. Esimerkiksi rannekorujen saaminen oikeanlaisiksi tuntui ylitsepääsemättömän haastavalta. En meinannut millään hahmottaa niiden asettumista limittäin ranteesa.
Käsistä puhumattakaan, voi dfghjkl sentään. Ainakaan ne eivät näytä överisti miehekkäille kourille, mikä on positiivista!


Taustaksi kaavailin aluksi stippling-tekniikalla (pienillä pisteillä töpöttäen) tehtäviä pilvikiehkuroita, mutta sitten iski pelko siitä, että jos ne eivät sovikaan tähän. Pelkäsin mokaamista suunnattomasti ollessani projektin kanssa loppusuoralla, koska kaikkien käytettyjen työtuntien hukkaaminen olisi ollut raivostuttavinta koskaan. Muutin siis suunnitelmia hieman turvallisempiin~


Piirtäessä taustalla soinut musiikki tuskin tulee yllätyksenä. Nightwishiä on muutenkin viime aikoina tullut luukutettua todella paljon. En osaa kyllästyä tähän bändiin. ♥

Kypsää, tiedän. XD
Piirros päätyi skannattavaksi kahdessa osassa, koska paperi oli kooltaan A4:n ja A3:n välimaastossa. Yhdistin palaset Gimpillä yhdeksi kokonaisuudeksi.

Valmis teos näyttää tältä:

deviantARTissa

"Floor Jansen", työvälineinä pieniä näädänkarvasiveltimiä (Kolibri kolinsky) musteelle, Rohrer & Klingner Zeichentusche -merkkinen musta pullomuste, Sakura Pigma Micron -tussikynät ja Artline -tussikynä. Työ on toteutettu Daler-Rowneyn Draw 160g -paperille ja on kooltaan 24,5cm x 32cm.
Vaikka tussausjälki ei ole aivan sataprosenttisen virheetöntä (sitä neurokirurgiluokkaa : DD), olen aidosti ylpeä lopputuloksesta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein __oikean__muotkouvan pelkällä musteella hyödyntäen ääriviivan eloisuutta. Ensimmäistä kertaa myös käytin näin paljon aikaa ja energiaa yksityiskohtiin. Se näkyy, eikä pikavilaisulla katsoja välttämättä huomaa kaikkia detaljeja, joita esimerkiksi vaatteisiin kätkeytyy. Todistin samalla itsellenikin, että pystyn halutessani tekemään todella pikkutarkkaa jälkeä.
Iloitsen myös siitä, etten kertaakaan joutunut käyttämään minkäänlaista korjauslakkaa/guassia/kuvankäsittelyä tietokoneella mustejäljen korjailuun. Kaikki piirroksessa näkyvät viivat ovat siis ehdan autenttisia ilman minkäänlaisia viilauksia!

Kiitos lukijoille!

2 kommenttia:

 1. Ihastelin tätä jo kertaalleen instagramissa, mut pakkohan se on nyt tulla tänne sanomaan yksi sana: wau! Ihan huikean hieno :) Niin ja Nightwish <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ja ihanaa, että tulit tännekin kommentoimaan! Arvostan sitä paljon. :3
   Jep, Nightwish on rakkaus. ♥

   Poista